Am uitat parola!
De ce sa ma inregistrez?

Intreaba primarul

Aici poti pune o intrebare domnului primar Danut Groza


STV

Televiziunea locala Sannicolau Mare


Facebook

Pagina oficiala a Primariei orasului Sannicolau Mare Sannicolau Mare
Sânnicolau Mare

asezare geografica


Localitatea Sânnicolau Mare este cel mai vestic oras al României si al judeţului Timis, fiind si al III lea oras ca mărime după Timisoara si Lugoj.

Este atestat documentar în anul 1247, în "Diplomele privilegiate regale" iar în anul 2004 împlineste 757 de ani de existenţă documentară, dar existenţa lui, vine din timpuri mult mai vechi. Este un oras de graniţă, având 6 km de frontieră cu Republica Ungaria, pe cursul neregularizat al râului Mures.

Orasul este asezat în S-E Câmpiei Panonice in N-V Banatului, în Câmpia joasă a Arancăi, si pe malurile Canalului Aranca, un vechi curs al râului Mures (în timpuri îndepărtate, acesta era navigabil) si care î-i conferă orasului aspecte si fenomene asemănătoare marilor orase asezate pe fluvii si râuri, dar la un nivel redus.

Orasul se află pe drumul european E70 (fostDN6), la 620km de km. 0 Bucuresti, la 64 km. de Timisoara si la 14 km de Punctul de Trecere a Frontierei Cenad – Kizombor. Odată cu deschiderea traficului greu prin Vama Cenad, drumul E70, trece pe străzile Drumul Gării, Timisorii, Horia Damsescu si Drumul Cenadului, iar în proiectul de viitor, drumul E70 va ocoli orasul pe la sud.

Localitatea mai are următoarele drumuri: Drumuri judeţene:

  • DJ.682 Deva – Arad – Sannicolau Mare – Dudesti Vechi – Beba Veche 155 Km.
  • DJ.59C Jimbolia – Sânnicolau Mare 40 km.
Drumuri de ţară:
  • drumul spre Cheglevici la vest (cel mai vechi drum ce făcea legătura cu Szeged)
  • drumul spre Igris la N-E
  • drumul Morii spre râul Mures – canalul Silvia
  • drumul Comlosului la sud
  • drumul vechi al Timisoarei
Canalul Aranca este un vechi curs al râului Mures care în perioada cetăţii antice Morisena se presupune că ar fi fost navigabil dovadă fiind corabia scufundată în albia Arancăi. Din legendele trecutului o versiune este aceea că Attila, conducătorul hunilor, după ce a fost încoronat pe albia Arancăi, acestia au modificat cursul râului Mures în forma actuală.

De-a lungul timpului canalul Aranca a fost colectorul principal al câmpiei Aranca deoarece solul din teritoriul câmpiei a fost sub influenţa directă si accentuată a apelor de suprafaţă si subterane ceea ce a făcut să aibă un proces de geneză si evoluţie cu totul caracteristic.

Aranca izvorăste din lunca Muresului de la Felnac (unde a început construcţia digului în 1816 ) si se varsă în râul Tisa.

Canalul Aranca trece prin mijlocul orasului Sânnicolau Mare si a fost canalizat începând cu anul 1888 după inundaţiile din primăvara aceluiasi an. Începând cu anii 1887-1894 s-a construit sistemul hidrotehnic Aranca ce cuprinde si suprafeţe teritoriale ale orasului pentru a deservi o suprafaţă de 98,4 km2. Sistemul a funcţionat până în anul 1919 când bazinul Aranca a fost dezmembrat cu actuala frontieră.

În urma proiectului din 1931 si apoi din 1932 după inundaţiile din acelasi an, s-a trecut la amenajarea canalului Aranca cu proiecte tehnice în colaborare cu ţara vecină, Iugoslavia. Între anii 1932-1954 au existat preocupări pentru o mai bună folosire a sistemului si de abia începând cu anul 1954 s-a început propriu-zis executarea lucrărilor în amonte si aval de oras , finalizate spre sfârsitul anilor 1986.Contact: site@sannicolau-mare.ro
Asteptam la aceasta adresa orice sugestie sau reclamatie legata de acest site
Copyright:
Muntean Cozmin 2010
contact: kkozmin@yahoo.com